• Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Youtube

diumenge, 26 de juny de 2016

Un turisme diferentNoves formes de comercialització, nous sistemes de promoció, nous canals, nous segments de demanda, nous productes, noves tecnologies... El turisme que ve és radicalment nou i, per això, hem de dissenyar una estratègia radicalment nova. Ja no podem imaginar el turisme sense una aposta decidida per la innovació, la creativitat i la diferència. Aquests són els sis reptes principals del turisme de futur.

Competència global
Si fa uns anys, només uns pocs llocs aspiraven a ser turístics, avui tots els espais (illes, muntanyes, països, serralades, espais naturals, metròpolis...) aspiren a ser destinacions turístiques. Estem passant d'una geografia concentrada a una geografia global. Això vol dir que Benicarló competeix literalment amb tots els llocs del món i això obre les noves portes a nous mercats, però també reclama més exigència.

Motivacions complexes
El turisme tradicional es movia per motivacions simples, basades en un o dos atributs del lloc: cultura, platja, neu... Les destinacions de sol i platja, com Benicarló, només sobreviuran si hi incorporen un valor afegit, que permet crear productes complexos diferenciats de la competència. Com es pot ampliar el catàleg de productes de Benicarló?

Economia col·laborativa
La irrupció de plataformes i iniciatives com uber, airbnb, trip4real, i tantes d'altres han alterat la lògica tradicional de les empreses turístiques i han posat sobre la taula els límits dels nous models, la necessitat d'una nova regulació i les possibilitats de connexió entre prestadors de serveis i visitants. Alguns dels conflictes generats es poden veure en aquesta conferència

Noves tecnologies
La realitat virtual, la robòtica, el big data, les xarxes socials o la domòtica són algunes de les tecnologies disruptives que modificaran la lògica del turisme tradicional. Algunes d'aquestes tecnologies ajudaran a les destinacions a diferenciar-se entre sí i altres seran nivells mínims per sota dels quals, no serà possible l'activitat turística. Es pot ampliar aquest tema en aquest enllaç.

Turistes vs residents
Un dels principals reptes del turisme contemporani és la convivència entre hostes i anfitrions, entre turistes i residents. En algunes localitats, com Barcelona o Venècia, aquesta convivència és molt difícil i genera tensions. En altres, els turistes busquen formes de vida locals, que s'allunyin de la lògica turística tradicional, com el web Not for tourists, que proposa viure l'experiència turística com si fossin locals. 

Turisme responsable
Els organismes internacionals han posat l'accent en els perills ambientals, amb processsos com l'escalfament del planeta, la desertització, l'increment de residus, la pèrdua de biodiversitat. L'OMT ha impulsat un programa de turisme sostenible, que es complementa amb un increment d'un turisme més responsable també socialment. Cap estratègia turística serà solvent si no incorpora criteris de responsabilitat social i ambiental. 

Els reptes del turisme contemporani són enormes. És la major mutació del turisme des de la consolidació del turisme de masses. És també un marc ple d'oportunitats per a Benicarló. Un escenari per a imaginar un nou turisme per a una nova ciutat. 

Imatge: Abevil a flickr0 comentarios:

Publica un comentari a l'entrada

Contacta'ns

Volem saber la teva opinió


Whats app

+34.678608401

Correu

info@pladeturisme.com

Web

www.pladeturisme.com