• Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Youtube

dijous, 7 de juliol de 2016

Set oportunitats per BenicarlóEn la definició del projecte estratègic de Benicarló, es poden detectar una sèrie de factors que reforcen la seva potencialitat: 

El sector primari

És un dels principals factors de competitivitat turística. Benicarló, tot i ser un municipi de litoral té una forta personalitat agrícola arrelada des de fa segles –ja destacava a finals de segle XIX el Vi Carlón- amb una gran producció d’hortalisses i fruites. Cal anomenar la notorietat que ha aconseguit la DO Carxofa de Benicarló o la qualitat del seu Peix de Llotja. Pel que fa a la restauració conviu actualment la cuina tradicional amb el sorgiment d’una cuina d’autor, amb exemples com Raúl Resino, guanyador del premi Cuiner de l’Any en la darrera edició de la fira Alimentària. A nivell quantitatiu també, destaquen els seus 98 restaurants que ofereixen 4.091 places de restauració. Així, el turisme gastronòmic és sens dubte un eix a treballar, lligat a la posada en valor de l’agricultura i el turisme rural, i l’estudi de possibilitats de la pesca-turisme

Un litoral no massificat

El litoral sud de Benicarló ha sofert més profundament la transformació urbanística que en les darreres dècades ha acabat unint la població amb la veïna ciutat de Peníscola. Tot i que encara queden trams per finalitzar, les darreres obres realitzades al passeig marítim han continuat dotant d’infraestructures per al gaudi del seu litoral. Benicarló té en les platges urbanes, amb 2 banderes blaves (platges de la Caracola i el Morrongo), uns dels seus principals recursos turístics. En aquest eix, també trobem un element diferencial en la costa Nord, aproximadament 5 kms des de la platja de la Mar Xica fins arribar al terme de Vinaròs. Un litoral amb un gran valor paisatgístic i natural que actualment és inaccessible en la majoria de la seva extensió i que pot esdevenir un sender litoral excepcional, no només per la seva potencialitat turística sinó també per complementar-se com una acció de protecció en contra la regressió del litoral, tal i com ja preveuen altres documents estratègics de la Comunitat Valenciana amb l’establiment d’un parc litoral entre Benicarló i Vinaròs 

Nous perfils de clients, noves tipologies d’allotjament i nous canals de comercialització

El sorgiment i l’èxit de nous canals com Airbnb o Homeaway que permeten als particulars oferir els seus habitatges per a ús turístic, juntament amb l’existència del marc normatiu adequat -decret d’habitatges turístics- pot esdevenir una oportunitat per poder comptar amb els 2.252 habitatges secundaris i els 4.165 habitatges desocupats. Unes xifres ostensiblement elevades si les comparem amb les 454 places dels 8 hotels i pensions de la ciutat o les 1.976 places dels seus 361 apartaments turístics. Benicarló disposa un total de 2.754 places turístiques, que comparades amb les més de 25.000 places hoteleres de la seva població veïna, Peníscola, l’obliguen a definir estratègies clares de diferenciació i especialització. Com aprofitar les sinèrgies amb Peníscola i com posicionar la seva imatge respecte d’aquesta destinació de primer ordre ha de ser un dels elements a reflectir en aquest Pla.

Noves comunicacions 

Benicarló ja compta amb estació de tren de llarga i mitja distància, sortida d’autopista AP-7, circumval·lació de l’antiga N-340 –que ha millorat el trànsit rodat a les immediacions de la ciutat-, i línies regulars d’autobusos connectant algunes de les principals ciutats de l’Estat. Des de la posada en marxa de l’aeroport de Castelló, -a només 37 minuts en automòbil- s’obre una porta a la captació de turisme estranger que cal treballar. L’aeroport disposa de 2 vols setmanals a Bristol i Bucarest, i 3 vols setmanals a Londres Stansted.

L’aprofitament turístic dels esdeveniments culturals

Benicarló és una ciutat amb una activitat important pel que fa a tradicions i actes festius, però també pel que fa patrimoni cultural. El centre històric, la major part per als vianants però infrautilitzat, el centre cultural MUCBE, l’edifici gòtic, o el poblat ibèric Puig de la Nau, entre altres, requereixen una millor adaptació turística. L’ajuntament també cerca poder incorporar a l’oferta turística la interessant Casa del Marquès de Benicarló, tot i les dificultats pel que fa a l’accés i estat de conservació. Entre els esdeveniments festius, destaquen les Falles. Declarades d’interès turístic de la Comunitat Valenciana el 2014 i presents a la població des de l’any 1974, han esdevingut un recurs turístic força important –sobretot tenint en compte que tenen lloc fora de temporada turística, al març-. D’altres festes religioses i populars com les de Sant Antoni o les Festes Patronals, disten encara de les primeres en la seva capacitat d’atracció turística, per la qual cosa caldrà tenir en compte una estratègia per potenciar el turisme cultural. 

Un model de cooperació i una plataforma de comercialització turística pròpia

Benicarló compta amb 300 amarratges a la seva marina, situada a només 3 milles nàutiques de Peníscola. Però també necessita desenvolupar altres tipus d’activitats nàutiques: manca oferta de turisme actiu nàutic, sortides en vaixell turístic, lloguer d’embarcacions sense titulació, o potenciar el turisme de xàrter. El turisme nàutic s’ha començat a treballar en els darrers anys amb actuacions del Pla de Competitivitat de Turisme Nàutic (2010-2014) i amb la creació de l’Associació Estació Nàutica Benicarló-Peníscola, que actualment resta inactiva. L’Estació Nàutica, pot oferir un model de cooperació que en altres destinacions properes està donant bons resultats, tant per ajudar a la implicació de les empreses com per facilitar la comercialització de serveis turístics. En aquest cas, el treball iniciat pot tenir encara més rellevància, ja que és un ens empresarial que agermana les dues poblacions, Benicarló i Peníscola. Cal dibuixar un nou full de ruta per recuperar aquest model i aprofitar la nova marca creada en el marc del Pla de Competitivitat: destí nàutic Benicarló-Peníscola. Cal doncs generar il·lusió, implicar els empresaris i administració local per crear un equip de treball conjunt a l’Oficina de Turisme i aprofitar aquesta plataforma per facilitar la comercialització turística del municipi

El repte de la reputació on-line

Caldrà fer un gir necessari en la comunicació i promoció turístiques, amb una aposta més orientada a aprofitar els avantatges de les noves tecnologies. El contingut generat per l'usuari està guanyant ràpidament terreny entre els consumidors de viatges i ha apoderat als viatgers, el que els permet intercanviar opinions i experiències amb els altres i, en conseqüència, influir en les seves decisions de viatge. La influència del boca-orella (WOM-Word of Mouth en anglès) s’ha multiplicat gràcies a internet i a les xarxes socials, el que anomenem e-WOM. Un boca-orella que a Internet es tradueix en tot tipus de continguts generats per l’usuari. La informació disponible per a l'usuari a través de l’e-WOM és molt més vasta que la disponible a través del WOM tradicional o moltes altres fonts. Així, Benicarló necessita ser present en els entorns necessaris on els continguts generats pels usuaris prenen un paper rellevant, ja que es converteixen en altament creïbles, més que les organitzacions oficials de turisme. Una comunicació on-line lligada a la comercialització en línia de productes turístics suposa una línia de treball imprescindible a desenvolupar.

0 comentarios:

Publica un comentari a l'entrada

Contacta'ns

Volem saber la teva opinió


Whats app

+34.678608401

Correu

info@pladeturisme.com

Web

www.pladeturisme.com