• Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • Instagram
  • Youtube

dilluns, 15 d’agost de 2016

La imatge de Benicarló a instagram
Instagram és la principal xarxa social relacionada amb les imatges. Actualment estan identificats uns 500 milions actius en el món, 8 milions dels quals són espanyols. És una xarxa molt activa, perquè s’estima que 300 milions l’usen cada dia. Les xifres d’ús de la xarxa són espectaculars, amb prop de 100 milions d’imatges i videos nous cada dia, que generen més de 4.000 milions de reaccions (likes o comentaris). 

En el moment de realitzar l’estudi hi havia a la xarxa 5.476 imatges o videos amb el hashtag #Benicarló (la xarxa no distingeix entre majúscules i minúscules). Curiosament, és molt més elevat el número de mencions sense accent (#benicarlo), concretament 14.765. Per tant, globalment a instagram hi ha unes 20.000 entrades amb aquest topònim entre els hashtag de les imatges. Existeixen altres hashtags compostos amb moltes menys entrades, que no les hem considerat perquè en la majoria dels casos incorporen també el genèric de Benicarló. 

Hem fet una anàlisi preliminar que ens ha permès estimar que una mica menys de les imatges (de l’ordre del 47%) són realitzades per persones que no resideixen en aquesta localitat i que, per tant, poden ser considerats visitants o turistes. Això vol dir que hi ha a instagram unes 10.000 entrades amb el topònim destacat entre el llistat de hashtags. Hem fet una mostra aleatòria estratificada per mesos de 1.000 entrades. Això vol dir que el marge d’error de la mostra és del 2,9% (amb un nivell de confiança del 95% i la hipòtesi p = q = 0,5).   

Imatges a instagram

S’han classificat les imatges en categories bàsiques, organitzades a posteriori, seguint un criteri taxonòmic no anticipat. Això vol dir que les agrupacions de les categories s’han realitzat després de recollir tota la informació. Cada imatge està associada a una sèrie de paraules clau que les descriu. La classificació organitza les diverses etiquetes (tags) en camps semàntics més amplis. Ja que cada imatge té diverses etiquetes associades, la suma dels percentatges és lògicament superior al 100%. Aquests són els resultats de l’anàlisi.


Hi ha un elevat percentatge d’imatges en les que hi apareixen els propis usuaris. Això coincideix amb altres estudis similars realitzats amb aquesta metodologia i reforça la idea que instagram és una xarxa social que té com a finalitat principal expressar sentiments, vivències o experiències totalment vinculades al propi usuari. La pràctica totalitat de les persones que apareixen en aquestes imatges són els propis visitants. 

L’element de Benicarló més presentat a les imatges és la costa. Dues terceres parts de les imatges presenten aquest espai. La millor definició de la imatge de Benicarló avui és que Benicarló és una platja, amb una ciutat al costat. Tots els espais, racons i perspectives del litoral hi són integrats a la xarxa. Aquest predomini del litoral no es redueix durant el període d’hivern o tardor, quan la platja continua essent l’element més fotografiat. La resta d’elements tenen una participació molt més modesta i en cap cas superen el 25% de les imatges. 

La tercera categoria són els serveis turístics, com els càmpings, els hotels, el Parador, el restaurants o les activitats nàutiques. La major d’aquestes imatges no presenten l’espai urbà, sinó que estan associades a la façana litoral, normalment amb perspectives que podrien ser qualsevol espai litoral mediterrani. Hi ha una subcategoria, que pren cada vegada més rellevància, que són les imatges gastronòmiques (12%), molt relacionades amb l’arròs i el mar. A penes hi ha referències dels visitants (que no dels locals) a la carxofa o a l’horta en general. 

Per sota del 20% se situen les imatges relacionades amb el port, l’escullera o el far. Són imatges que es vinculen normalment amb la pantalla de l’escullera i molt freqüentment amb el far. Per contra, no hi massa fotografies relacionades amb les activitats del mar. El port és vist com un escenari o un decorat, però no com un espai productiu i dinàmic. Hem trobat molt poques referències en la mostra a l’activitat pesquera. 

Un 17% de les imatges que estan etiquetades com a Benicarló ofereixen la perspectiva de Peñíscola. En molts d’aquests casos, la ciutat veïna també forma part del catàleg de hashtags. Hi ha també escenes urbanes o captures del castell en les que hi apareix el topònim de Benicarló. La força de gravetat de la ciutat turística de Peñíscola és tan forta que integra una part de les imatges que haurien d’estar relacionades amb la ciutat d’estudi. 

Ens ha cridat l’atenció l’elevadíssim número d’imatges que integren les palmeres en la seva perspectiva. En alguns casos, són elements d’una imatge molt més genèrica que presenta el passeig o el litoral. Però en molts altres casos, les palmeres tenen una rellevància molt significativa. És un arbre que té una forta connotació simbòlica relacionada amb paradisos i espais exòtics. Com veurem, també tenen una presència notable en els propis hashtags. Fins i tot, són freqüents els emojis que hi fan referència (i que no hem estudiat específicament en aquest informe). 

Les ciutats i el seu patrimoni històric s’han situat en el centre de l’estratègia turística de les ciutats litorals. Amb la intenció de complementar la imatge de la platja (que és relativament universal), les ciutats han basat el seu posicionament en la valorització del patrimoni cultural i natural. A Benicarló, les escenes urbanes només representen un 9%, un percentatge que està molt per sota dels valors d’altres ciutats del litoral mediterrani. La ciutat no disposa de cap node que el representi, sinó que es tracta d’escenes urbanes disperses. 

Com és lògic, l’esdeveniment més present a instagram són les falles, que tenen un protagonisme absolut durant el mes de març i el conjunt de la primavera. Tot i que la major de les imatges són capturades pels propis residents, hi ha un percentatge significatiu de fotografies que es comparteixen per part de visitants. Malgrat la concentració temporal, representa un 6% del total, un valor molt elevat.

1 comentari:


  1. You could definitely see your skills in the article you write. The world hopes for more passionate writers such as you who are not afraid to say how they believe. Always follow your heart. paypal login

    ResponElimina

Contacta'ns

Volem saber la teva opinió


Whats app

+34.678608401

Correu

info@pladeturisme.com

Web

www.pladeturisme.com